0

Różnorodność i bogactwo dziedzictwa kulturowego, kulinarnego i przyrodniczego wsi Dolnego Śląska, w tym Ziemi Ząbkowickiej, historycznej krainy Księstwa Ziębickiego stanowi o wyjątkowości regionu i jest ważnym elementem jego promocji oraz rozwoju. Ziemia Ząbkowicka ze względu na skomplikowaną historię to wielokulturowy tygiel, w którym mieszają się smaki różnych regionów przedwojennej Polski, dawnych kresów wschodnich, a także kuchni niemieckiej, czeskiej czy żydowskiej.

Przenikanie się poszczególnych tradycji i kultur spowodowało, że przez długi czas naszemu regionowi brakowało kulinarnej tożsamości z czasem regionalność dojrzewała, zaczęła odradzać się produkcja żywności tradycyjnej, a jednocześnie nastąpił wzrost świadomości producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości na niewielką skalę. To właśnie my producenci:

  1. Maliny z Doliny
  2. Bardzki Pierniki Fabryka
  3. Gospodarstwo Ekologiczne „Stare Podwórko”
  4. Zakład Masarniczy Wyrobów Tradycyjnych
  5. Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty”
  6. Miody KALINIAK Piotrowicka Pasieka z Tradycją
  7. Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach
  8. Gospodarstwo Ekologiczne Ewelina i Grzegorz Chorążyczewscy
  9. Sery Lutomierskie z Gór Sowich
  10. Gospodarstwo Rolne Marcin Pasternak
  11. Browar Rebelia
  12. Siedlisko Natury Paweł Kobielus
  13. Pasieka Miodzio Marek i Sylwia Gawron
  14. Kluska Kalinowicka KGW Kalinowice

we współpracy ze Starostwem Ząbkowickim zbudowaliśmy szlak kulinarny Smaki Ziemi Ząbkowickiej

Prezentujemy Państwu naszą ofertę: maliny, jeżyny, konfitury i musy z jeży i malin; aromatyczne pierniki, zboża, owoce i warzywa ekologiczne; wyroby wędliniarskie, mięso wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe; konfitura z papryki; miody, wyroby z pasieki; kasztany jadalne, konfiturę z płatków róży, Pierniczki ze Szlaku Cystersów ozdobnie lukrowane; ekologiczne ziemniaki, marchew, pietruszkę, selery, pory, buraczki, jarmuż, topinambur, brukiew, rzepę…; Sery lutomierskie typu gouda z różnymi ziołami, masła, jogurty; marynaty z buraków z pasternaku, chipsy z pasternaku, prażona soja, zakwas buraczany, zakwas na żur; piwo z Browaru rebelia – 10 rodzajów; kluska kalinowicka według własnego przepisu… i inne pyszności.

Obecnie konsumenci, klienci, goście, partnerzy biznesowi unikają masowej produkcji, szukają produktów wytwarzanych w oparciu o surowce pochodzące z gospodarstwa, charakteryzujących się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Poszukują też kontaktu z producentem i my producenci oprócz wytwarzanego wyrobu mamy do zaoferowania swój czas i wiedzę w zakresie produkcji czy użytych surowców.  Dlatego zapraszamy do współpracy, do poznania nas bliżej.

Targi Zdrowej Żywności prosto od Rolnika – niedziela – 18 sierpnia 2019 – 12:00 – 16:00 – Gospodarstwo Rolne Pasternak – Serowarnia – Lutomierz 29 (koło Srebrnej Góry) – wstęp wolny – zapraszamy Was z pupilami

Komentarze

Zostaw swój komentarz